Yogaresan - del 1

Det här blir ett annorlunda inlägg i flera avsnitt. Måhända helt ointressant för de flesta, men efter år av grubblande behöver jag skriva av mig. Först ut är min förälskelse i yogan. Sen om ett ifrågasättande. Slutet, som inte är någon slutpunkt, rör sig bland nya frågor, vilsenhet, förvåning, ilska och ja…

Först ut en text som jag haft på min nedlagda yogasida. Den har reviderats efterhand som jag gått nya utbildningar, men basen är från 2011. Vi kan kalla det för en lång förälskelsefas.

Del 1: Yogaresan 

Jag som startat Yogi Pal heter Ingrid Marie Thorslund. Min önskan med verksamheten är att få vara just en yogavän - en Yogi Pal. Någon som vänligt visar vägen in i yogalandet. Guidar, pekar ut smultronställen och nya utsiktsplatser.

Min första kontakt med yoga var år 2000 med ashtangayoga. Det var på Sturebadet med läraren Britta, som jag sedan hittade på Yogashala på Gotlandsgatan. Förälskelsen var omedelbar. Hungern efter stillhet akut. Kommer ihåg att jag satt i bastun, med Britta och Alexandra Pascalidou. De två pratade om yogan och jag tjuvlyssnade, sög i mig vartenda ord. En ny värld öppnade sig i den dimmiga ångbastun, positioner med namn på sanskrit, namn på lärare som jag aldrig hört talas om. Jag var fast och började yoga intensivt. Åkte genom hela Stockholm för att komma till mitt nya yogahem på Södermalm. När det kom gästlärare till stan bokade jag snabbt upp mig för helgkurser. Den inre expansion som jag kände efter att ha lärt mig synkronisera andning och rörelse var makalös. Stillhet och lätthet på samma gång. 

Jag tillbringade en sommarvecka på kursgården Ängsbacka i Värmland. Utbudet av aktiviteter var enormt. Mest var jag där för dansen, men valde en morgon att gå på kundaliniyoga. Strax före halvsju, eller om det var ännu tidigare, satt jag förväntansfull på min matta. Yogaläraren, med turban och skägg, satte på musik som jag aldrig tidigare hört. Förtrollande. Passet var helt nytt för mig. Eldandning och många dynamiska asanas. Och vila! Det var jag inte van vid. Att få vila så mycket mellan övningarna. Min kropp tyckte om det. Mycket. Den avslutande meditation, Sa Re Sa Sa, där himmel och jord förenas med handrörelser, har förblivit ett av de stora ögonblicken i mitt liv. En djupt meditativ upplevelse.

På den tiden (tidigt 2000-tal) var det svårt att hitta kundaliniyoga i Stockholm så jag fortsatte på Ashtangavägen, men behöll det spirande kundalinifröet inom mig. Åren gick och jag yogade regelbundet ashtanga och började gå till en fantastisk yogaterapeut som gjorde personliga yogaprogram till mig med hathayoga. Vi sågs varannan månad och hon anpassade andningsövningar och fysiska rörelser just för mig, det jag behövde vid den tidpunkten för att balansera kropp, själ och sinne. Fick till en fungerande hemmarutin och yogade varje morgon. Vi hade också flyttat och som av en händelse låg en yogastudio mitt över gatan med kundaliniyoga.

Med minnet levande av den fantastiska upplevelsen många år tidigare anmälde jag mig dit. Jag blev inte besviken. Tvärtom blev jag så inspirerad att jag bestämde mig för att utbilda mig till kundaliniyogalärare för att kunna dela med mig av denna kraftfulla yogaform.

Vid sidan av mitt vanliga jobb gick jag yogalärarutbildningen. Oerhört lärorikt och krävande. Inspirerande lärare från USA, Tyskland och Italien. Många, långa hemläxor. Skriftlig examen och praktiskt prov. Efter min certifiering har jag gått ett antal fördjupningskurser och så har jag utbildat mig till barnyogalärare. Jag har gjort Level 2 i Holland med modulerna "Vitality and Stress" och "Conscious Communication". Därtill är jag certifierad Restorative Yoga-lärare, instruktör i Medicinsk yoga och yogaterapeut. 

Min undervisning började hemma i vardagsrummet. Jag drog undan mattan och flyttade soffbord. En rolig tid. Efter det var jag i olika lokaler, tills jag öppnade egen studio på Lidingö. Vilket kändes fantastiskt. Jag la verkligen hela min själ på att skapa en harmonisk plats. Men hade en hyresvärd som var allt annat än pålitlig. Ett tu tre, chockhöjde de hyran och det gick inte att behålla lokalen. En riktigt jobbig tid i livet. Men jag började hålla workshops, retreater och laga yogamat på platser som Omberg, Villa Solliden vid Bråviken, Wreta Gästgiveri, Gräsö i Roslagen, Château Garreau i Bordeaux och på Rågskär i havsbandet med SUP (Stand up Paddleboard). Samt hade klasser med olika företag på deras arbetsplatser eller konferenser. Det blev bra i slutändan. 

Sen tog en längtan till bergen över och numera bor jag i Åre, där jag har en yogasal i vårt hus. Hos oss kan man komma på retreat och bo i flera dagar för att verkligen komma i kontakt med yogans alla delar. Framöver blir det flera retreater med bland annat yoga/skidåkning eller yoga/vandring. 

Mitt liv har kantats av många livsomvälvande händelser som resulterat i sorg, oro och trötthet. För att komma ur det har jag - förutom yogan -bland annat gått "Training For Life" under drygt ett år på Baravara och assisterat där. Gått i psykodynamisk, psykosyntes och KBT-terapi individuellt, som par och i grupp under många, många år. Jag har ett brinnande intresse för den inre världen och har därför läst mängder av litteratur i ämnet men även varit på workshops, kurser, retreater och föreläsningar med Eckhart Tolle, Byron Katie, Caroline Myss, Mooji, Brandon Bays, Anthony Robbins, Deepak Chopra, Dhyan Vimal och Atma Nambi.

Att se inåt, se bortom det uppenbara och våga testa nytt är sätt som jag vill förhålla mig till världen på. Och uppleva livets storslagenhet i vardagen.

Sat Nam!
Ingrid Marie Thorslund

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing,
there is a field. I’ll meet you there.

Rumi